Nadrukkelijker dan voorheen hebben de geldschieters van Griekenland het land gemaand beslissingen te nemen. Een gesprek tussen voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie en de Griekse premier Alexis Tsipras moest de Grieken vooral overtuigen dat de bal bij hen ligt.

Het geduld bij de geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) raakt op. Onvrede en ergernis nemen toe. Het IMF liet donderdag weten dat er nog altijd grote verschillen van mening zijn over belangrijke onderwerpen. De partijen zijn nauwelijks dichter bij elkaar gekomen. Het IMF-team experts heeft Brussel verlaten.

‘Einde nadert’

Eerder op de dag waren er voor zijn doen harde woorden van EU-president Donald Tusk. De tijd voor onderhandelen is voorbij, er moeten besluiten worden genomen, zei hij. De Griekse regering moet zich ,,meer realistisch” opstellen. ,,Er is geen tijd meer om te gokken. De dag komt eraan dat iemand zegt dat het voorbij is.”

Onderhandelingen over hervormingen en besparingen tussen de crediteuren en Athene, dat dringend geld nodig heeft, slepen al maanden aan. Zonder resultaat tot nu toe. Maatregelen die de geldschieters vragen, wijzen de Grieken af en andersom zijn Griekse voorstellen volgens de geldschieters te zwak.

Overleg tussen Tsipras en Juncker vorige week leek zo succesvol te zijn afgelopen. Optimisme voerde de boventoon, maar dat kantelde toen Tsipras afspraken niet nakwam en het had over de ,,absurde” eisen van de geldschieters. Juncker zei daarop teleurgesteld te zijn in de houding van de Griek. Het kwam de verhoudingen tussen de partijen niet ten goede.

Geen concrete afspraak Tsipras-Juncker

Donderdagmiddag spraken Juncker en Tsipras elkaar opnieuw. Het twee uur durende gesprek was ,,belangrijk, interessant en vriendelijk'', klonk het na afloop. De twee spraken af de komende dagen contact te houden, maar er werd geen concrete afspraak bekendgemaakt.

Volgende week donderdag staat er een overleg gepland tussen de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep). Zonder akkoord zullen zij niet besluiten geld over te maken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl